Op naar Amerika! Het avontuur van mijn leven…

Geplaatst door

In april 2020 ga ik naar Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Daar waar ze in het stadje Provo een innovatieve en baanbrekende behandeling bieden voor mensen met een breinblessure. Het avontuur van mijn leven, op zoek naar verdere verbetering.

Over hoop na hersenschudding

In november 2018 hoorde ik voor het eerst van de behandeling bij Cognitive FX, een gespecialiseerde hersenschuddingkliniek. Op LinkedIn las ik het artikel ‘Over hoop na hersenschudding (PCS)’ van Eva Krook. Het klonk te mooi om waar te zijn. Maar mijn interesse was gewekt.

Het afgelopen jaar heb ik me verder in de behandeling verdiept. Veel erover gelezen, gehoord en gezien. Zoals in januari bij Hart van Nederland. Er verschenen steeds meer krantenartikelen en vooral positieve ervaringsverhalen van landgenoten. Inmiddels zijn er ruim 200 Nederlanders geweest.

Eerst heb ik de resultaten van Move the Brain en het revalidatietraject afgewacht. Totdat ik in augustus een uitzending van Jinek over Cognitive FX zag. Ik was net terug van een vakantie die stukken beter ging dan het jaar ervoor. Maar nog lang niet zoals ik vakantie zou willen vieren. Als er dan mogelijkheden zijn om nog beter te worden, waarom niet?

De resultaten

De resultaten die Cognitive FX boekt met zijn innovatieve en baanbrekende behandeling, liegen er niet om.

 • 95% van de patiënten ervaart herstel van hersenfuncties
 • Gemiddeld wordt er 78% vooruitgang gemeten, binnen een week
 • Na de behandeling ervaren patiënten gemiddeld een verbetering van 60% voor wat betreft symptomen

Het zijn Amerikanen, dus ik kan nog even doorgaan… Interessant is dat in Nederland ook de eerste wetenschappelijke onderzoeken worden opgestart. Tijdens het Hersenletselcongres in november zijn de eerste resultaten gepresenteerd en deze zijn net zo hoopgevend.

Als ik dit zo op een rijtje zet, samen met de vele ervaringen die ik inmiddels gelezen en gehoord heb, kan ik maar één conclusie trekken. Er is op dit moment voor mij geen betere hersenschuddingkliniek te vinden dan Cognitive FX. Zeker omdat ik al vanaf het begin het gevoel heb dat er iets mis is met de doorbloeding van mijn hoofd…

De behandeling

Op 1 april 2020 (ja echt, serieus 😊) vertrek ik naar Amerika. Vrijdag 3 april ga ik eerst naar een oogspecialist. Om te kijken in hoeverre mijn ogen en brein nog moeite hebben met de verwerking van visuele informatie. De behandeling start op maandag 6 april en duurt 5 dagen.

 • De maandag start liggend in een innovatieve scanner. Om MRI’s van mijn hoofd en nek te maken. Maar vooral om een functionele MRI van de doorbloeding van mijn brein te maken, terwijl ik allerlei cognitieve oefeningen moet uitvoeren. Dit om te achterhalen welke hersendelen onvoldoende bloed en zuurstof krijgen, en welke delen overcompenseren.
 • Vervolgens ga ik die week dagelijks keihard trainen. Intervaltrainingen om de doorbloeding in mijn lichaam en brein op te pompen. Gevolgd door cognitieve oefeningen. Om de doorbloeding in mijn brein te forceren, te kruipen waar het niet meer gaan kan.
 • Deze intensieve trainingen en oefeningen worden afgewisseld met onder andere massages, meditaties en het luisteren naar hersengolven om te ontspannen.
 • Eind van de week ga ik nog een keer door diezelfde scanner, om te zien welk resultaat ik geboekt heb. Dat gaat natuurlijk erg spannend worden.

Het kan zijn dat ik de week erna nog voor één of meerdere dagen terug moet komen. Bovendien wordt geadviseerd niet direct na de behandeling terug te vliegen. Daarom gaan we donderdag 16 april weer richting huis. In ieder geval een ervaring rijker, met hopelijk ook een beter doorbloed en functionerend brein.

Fijn! En dan ben je klaar?

Nee, zeker niet. Na de behandeling krijg ik een oefenprogramma mee, om thuis verder te trainen. Een half jaar tot een jaar. Aan het begin dagelijks een paar uurtjes intervaltraining en cognitieve oefeningen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek bij de oogspecialist, kan het zijn dat ik ook nog onder behandeling moet bij een oogspecialist hier.

Meer weten?

Mocht je meer willen weten lees dan bijvoorbeeld het artikel Alternatieve aanpak na hersenletsel: fake of doorbraak?’ uit Medisch Contact. Een artsenvakblad, dus wellicht wat medisch. Maar het geeft wat mij betreft een erg duidelijk, actueel en objectief beeld van de behandeling.

Ook zijn er inmiddels legio Nederlandse ervaringsverhalen verschenen, in kranten en op internet. Als ik er ééntje mag uitkiezen voor je om te lezen, dan ga ik voor deze: Ik heb een stuk van mijn leven terug na unieke therapie in VS’. Een verhaal vol herkenning én ook nog eens van een streekgenoot in de regionale Barneveldse Krant.

Als je bovenstaande artikelen gelezen hebt, weet je al dat de behandeling vrij prijzig is. Namelijk zo’n 12 tot 15 duizend euro, inclusief reis en verblijf. Je vraagt je vast af: ‘wie betaalt dat?’. Goede vraag! Kom ik in m’n volgende verhaal op terug…

2 reacties

 1. Beste Hilbert,
  Het is zaterdagochtend en wij zitten de krant te lezen. Direct valt jouw verhaal op.

  Wij zijn afgelopen augustus met onze zoon Jasper (18 jaar) daar geweest. Ik kan je vertellen, dit is de beste keus ooit die wij gemaakt hebben. Jasper heeft in oktober 2017 een auto ongeluk gehad en daarbij een zware hersenschudding opgelopen met alle gevolgen van dien. Wij wisten ook niet meer wat we moesten doen totdat wij in november 2018 een interview zagen bij Hart van Nederland.

  Het was een intensieve maar vooral een hele leuke week. Jasper heeft daar echt genoten. Het is een warm bad waarin je terecht kom en ze begrijpen je.

  Nu 5 maanden later durft Jasper bijna te zeggen dat hij weer “gezond” is. Het is niet ge geloven hoe hij opgeknapt is in de afgelopen maanden.

  Wil je nog informatie hebben of wil je gewoon er een keer over praten ….. je bent altijd welkom.

  Heel veel succes!

  Groeten Fam van den Brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *