Doei 2020, wat was je bijzonder…

Geplaatst door

Klokslag middernieuwjaarsnacht begon ik 2020 met de tekst ‘Het misschien wel meest bijzondere jaar van m’n leven, is aangebroken’. Dat is het zeker geworden, tot nu toe dan. En verre van zoals ik verwacht had. Op oudjaarsdag sluiten we het jaar in stijl af, met een terugblik tijdens een keiharde lockdown.

Knallend begin…

Het jaar begon dus klokslag middernieuwjaarsnacht met de lancering van mijn blog. Na het voorstellen van mezelf, heb ik 2020 knallend ingeluid met dagelijks een verhaal. Over mijn lelijke val, mijn hardnekkige breinblessure, de voorgaande tweeënhalf jaar en het plan om naar Amerika te gaan.

Slotstuk van deze serie verhalen, was de start van mijn inzamelingsactie. Een hulpvraag voor duwtjes in mijn rug. Om mij te helpen van mijn hoofdpijn af te komen. De afloop is bekend: het werd een enorme duw!

…niet normaal!

Want wat er daarna loskwam, was niet normaal. Echt ongekend. In die tweeënhalve maand omschreef ik het als een vliegende start en een sociaal bombardement. Een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

 • Mijn inzamelingsactie overtrof alle verwachtingen en leverde in totaal € 22.516,62 op! De steun en duwtjes kwamen werkelijk uit alle hoeken en gaten.
 • De grootste knaller was het HIP goes USA evenement op 22 februari, met een totaal opbrengst van € 9.564,76! Een onvergetelijke dag, georganiseerd door 10 vrienden in samenwerking met korfbalvereniging Spirit.
 • Ook de Radio 538-actie Hierrr met je rekening en een heuse sponsorloopmaand staan in mijn geheugen gegrift. Natuurlijk naast het ongelofelijke aantal duwtjes, waarvan diverse het verkleinwoordje ‘tje’ ver ontstegen…
 • Ondertussen stond niet geheel onverwacht de media op de stoep en kwam ik in de schijnwerpers te staan, met 3x een artikel in de Barneveldse Krant en een artikel van The News Barn.

Het was letterlijk en figuurlijk een stormachtige periode. Want het ‘normale’ leven ging ook gewoon door. Ik werkte 4 uur per week voor mijn re-integratietraject op recreatiepark De Boshoek, werd tijdelijk arbeidsongeschikt verklaard door het UWV en ontslagen door mijn werkgever Sweco. Ik heb nog nooit zoveel meegemaakt in zo’n korte tijd, wat een achtbaan.

Tja, die periode was qua belasting wel wat veel voor een Duracell-konijn met een breinblessure. Maar ik had het voor geen goud willen missen. En ben nog iedere dag enorm dankbaar voor alle steun die ik krijg en gekregen heb!

En toen kwam Corona…

En toen was het half maart… Tot die tijd deden we nog lacherig over Corona. En op 10 maart dacht ik nog gewoon naar Amerika te kunnen gaan. Maar op 16 maart sprak Rutte voor de eerste keer het land toe vanuit het torentje. Een paar dagen daarvoor had Trump de deur naar Amerika al dichtgegooid. Amerika onbereikbaar, kliniek dicht, en Nederland voor het eerst op slot.

Slechts 3 weken voor vertrek naar Amerika, werd het toch echt een 1 april-grap. Er zat niets anders op dan mijn behandeling bij Cognitive FX naar september te verplaatsen. Voor ik het wist, veranderde mijn leven in dat van een schoolmeester.

Toch een vliegende start…

Zoals zoveel mensen en bedrijven tijdens deze crisis, maakte ook Cognitive FX van de nood een deugd. Ze startten met een nieuw voorbereidingsprogramma op afstand: de EPIC Head Start. In mei kon ik daarmee beginnen. Maar helaas, ook dat leek voor mij in het water te vallen.

Half mei ging de kliniek weer open voor reguliere behandelingen. Het nieuwe programma werd gestopt, mijn deelname geannuleerd. Gelukkig kwam dat toch nog goed. In juni heb ik alsnog deze vliegende start kunnen beleven. Als heerlijk voorproefje van mijn behandeling in september.

Euh… september? Tja, ook mijn behandeling in september heb ik noodgedwongen verzet. Naar april 2021 deze keer, want Corona bleef… In de tussentijd werd ik ook nog eens volledig arbeidsongeschikt verklaard. 2020 bleef een achtbaan!

Plan B

Na de zomer werd het gelukkig wel wat rustiger. Tijd om over te stappen op plan B: een alternatieve route van mijn speurtocht naar het wondermiddel dat niet bestaat.

In september onderging ik eerst in Maassluis een Atlasbehandeling, een correctie van de stand van mijn eerste nekwervel. Daarna ben ik met tweewekelijkse visuele training bij Oogbalans in Berlicum begonnen. En in november ook nog met CRAFTA-therapie, Cranio Faciale Therapie. Gelukkig vlakbij, in Barneveld.

Zo was 2020 toch weer een intensief jaar qua behandelingen. Tel onderstaande maar eens op, bij alle behandelingen waar mijn speurtocht me in de voorgaande 2,5 jaar al heeft gebracht…

 • Begin van het jaar ben ik 1x bij de huisarts, 1x bij de bedrijfsarts en 1x bij verzekeringsarts geweest
 • 2x heb ik nog de chiropractor functionele neurologie in Harderwijk bezocht
 • 16x heeft een sportmasseur me gemasseerd
 • 3x ben ik door een bioresonantietherapeute behandeld
 • 4x heb ik ’s avonds 4 uur lang diverse therapieën op afstand gevolgd tijdens de EPIC Head Start van Cognitive FX
 • 2x ben ik in Maassluis behandeld aan de Atlas, mijn eerste nekwervel
 • 8x ben ik bij Oogbalans in Berlicum geweest voor visuele training
 • 5x heb ik Cranio Faciale Therapie ondergaan in Barneveld

Sinds de EPIC Head Start in juni doe ik dagelijks multi-sensortraining en visuele training. Dat laatste nog veel intensiever sinds mijn start bij Oogbalans in september.

Hip & Held

Tussen alle trainingen en behandelingen door, ben ik oktober ook nog gestart met Hip & Held. Een eerste stap op weg naar het waarmaken van één van mijn dromen: mensen helpen gezonder, vrijer en blijer te leven. Zo kwam ik ook nog eens in de Veluwe Totaal te staan.

Meer weten? Kijk dan eens op mijn website HipenHeld.nl. Een erg leuke bezigheid, ik ben er al druk genoeg mee! Maarja, wat wil je ook als je maar een paar uurtjes per week kan besteden… Het belangrijkste voor nu: het geeft me veel energie en zingeving!

Wat was je bijzonder

En nu sluiten we het jaar in stijl af. We zitten middenin een keiharde lockdown. Ik heb als schoolmeester promotie gemaakt van groep 3 naar groep 4. En krijg groep 1 erbij. De achtbaan draait weer op volle toeren.

Zo samenvattend, kan ik maar één conclusie trekken: 2020, was wat je bijzonder! Een jaar vol hartverwarmende steun en flinke tegenvallers. Ik ben er nog dankbaarder en veerkrachtiger op geworden! Ik wil je enorm bedanken voor je steun, op welke manier dan ook…

En als ik één hoogtepunt mag kiezen uit het afgelopen jaar, dan is dat vreemdgenoeg een moment waar ik zelf niet eens bij was. Eigenlijk dus het moment, dat ik op 23 februari wakker word en onderstaand filmpje van de afsluiting van het HIP goes USA evenement zie. Elke keer als ik de beelden terugkijk, krijg ik weer kippenvel. Wat het nog specialer maakt, is natuurlijk dat dit één van de laatste keren was, dat dit nog zo kon…

Nu op naar 2021! Daar ga ik een nog bijzonderder jaar van maken. Hopelijk wel wat meer volgens verwachting. Dat er nog meer dromen mogen uitkomen… Voor jou én voor mij! Ik wens je in ieder geval een heel goed en vooral gezond 2021!

Bijzonder om zo op dit jaar terug te kijken. En leuk om alle verhalen weer eens terug te lezen. Op Instagram kun je mijn 2020 nog eens in vogelvlucht bekijken, met meer dan 100 foto’s en video’s. Binnenkort trap ik het nieuwe jaar af en vertel ik je hoe het nu met me gaat. Want mijn avontuur gaat verder in 2021! Met dank aan Corona…

8 reacties

 1. Hilbert,
  Wat is er veel gebeurt, je mag zeker trots op jezelf zijn wanneer je terug kijkt en zeker vol met hoop zijn en vooruit kijken. jaag je dromen naar!!! ik wens jou en je gezin een voorspoedig en gezond 2021!!

  1. Ha Hans, jazeker veel, zelf ook beetje verbaasd bij het terugkijken… Dankjewel, jullie ook een goede jaarwisseling en een heel goed 2021!

 2. Hilbert,
  Het blijft een indrukwekkend verhaal. Maar ik blijf die Hilbert lezen vol ambities en een positieve drive, zoals ik je ook altijd bij Sweco heb gezien.
  Ik hoop, natuurlijk voor iedereen, maar voor jouw in het bijzonder dat de grens met Amerika weer snel opgaat en je he behandeling kunt gaan volgen. Uiteraard dan zullen we allemaal voor je duimen dat het je gaat helpen.
  Ik wens jou en je gezin een heel mooi 2021 toe, maar vooral veel gezondheid.

  Stephan

  1. Hallo Stephan, ja de aard van het beestje veranderd niet… 😄 Dankjewel voor je leuke bericht en fijne woorden! Jij ook een heel goed 2021 gewenst!

 3. Ha Hilbert,
  Afgelopen jaar uiteindelijk toch nog (te) weinig je blog gevolgd, maar net even bij gelezen omdat ik me afvroeg hoe het je dit vreemde jaar is vergaan.
  Wat een rollercoaster weer voor jou en je gezin. Ik bewonder je optimisme en hoop van harte dat 2021 jouw jaar gaat worden. Komt vast goed, zet ‘m op! En succes met je nieuwe ‘project’ Hip en Held!
  Ciao,
  Gerrit

  1. Ha Gerrit, geen probleem, heb ook zoveel geschreven! 🤭 Daarom samenvatting gemaakt van het jaar… Leuk dat je wat laat horen en mijn blog gelezen hebt! Dankjewel, we gaan ervoor in 2021! Jij ook een fantastisch 2021 gewenst! Groeten, Hilbert

 4. Hoi Hip,

  Ik zie je vaak lopen en voorbij komen, spreken je niet vaak maar rust is voor jou zeer belangrijk.
  We lezen je blog met veel plezier. En wat denk ik vaak terug aan 22 februari, het grote Hip feest, met veel plezier en liefde met z’n allen voor je op poten gezet.

  @021 zal jou jaar worden, op naar de USA zonder trump.

  Het ga je goed vriend, tot snel.

  Gr. Marco

  1. Ha KMVV,

   Goed te horen, dat is het mooiste aan 22 februari, dat er zoveel mensen genoten hebben en de herinnering hebben…

   Idd op naar de USA in 2021, jullie ook het allerbeste!

   Groeten,
   Hilbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *