Wat ik allemaal doe tegen het Coronavirus…

Geplaatst door

Tja, je wilt er eigenlijk helemaal geen last van hebben. Of in ieder geval zo min mogelijk. Een gezonde leefstijl is daarom uitermate belangrijk. Over voeding, bewegen en zo goed mogelijk voor jezelf zorgen… Wat ik allemaal doe om de symptomen zoveel mogelijk te beperken.

Gezond eten en drinken!

Voeding is heel erg belangrijk. Ik at en dronk altijd al wel steeds bewuster en gezonder. Maar nu…

 • …drink ik helemaal geen alcohol meer
 • …probeer ik zo min mogelijk suiker binnen te krijgen
 • …vermijd ik alle zuivel en producten waar melkeitwit in zit
 • …en eet ik nog maar weinig brood en zo min mogelijk tarwe en varkensvlees

Je denkt nu vast: ‘Hmmm, ok, maar wat eet en drink je dan nog wel?’ Nou, ik…

 • eet vooral veel groenten, fruit, zaden, noten, volkorenproducten, kip, rundvlees en vis
 • drink elke dag 2,5 liter water en 2 koppen gemberthee, verder niks
 • …en ik vast, door 16 uur per dag helemaal niets te eten

Veel sporten en bewegen!

Naast dit gezonde voedingspatroon, sport en beweeg ik enorm veel. Ik…

 • wandel dagelijks, gemiddeld ruim een half uur
 • zwem wekelijks, zo’n 80 à 100 baantjes
 • fiets 1x per week op mijn racefiets, 30 tot 45 minuten op een fietstrainer
 • …en ik loop 1 à 2x per week hard, zo tussen de 5 en 10 kilometer

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, doe ik…

 • …de ene dag 15 minuten krachttraining
 • …de andere dag 15 minuten stabiliteitstraining
 • …en dagelijks 15 minuten yoga

Goed voor lichaam en geest!

Het vele bewegen zorgt er samen met de gezonde voeding voor, dat mijn lichaam fysiek steeds fitter en sterker wordt. Maar ook geestelijk zorgt het voor veel ontspanning. Als voorbeeldje, wandelen zorgt voor enorm veel ontspanning en veel minder stress. In een eerder verhaal schreef ik al over alle andere ontspanningsactiviteiten die ik in mijn dag heb ingebakken, zoals mediteren.

En niet geheel onbelangrijk: ik probeer ook nog eens goed en genoeg te slapen. Om mijn lichaam en geest voldoende rust te geven. Wat daarbij helpt is mijn slimme horloge, die dag en nacht alles meet. Van slaap tot aan beweging, ademhaling, hartslag, hartritmevariabiliteit, stress- en energieniveau.

En dat doe je allemaal om geen Corona te krijgen?!

Misschien denk je dat ik gek ben geworden. Maar ergens klopt het. Deze gezonde leefstijl verkleint de kans op het krijgen van het Coronavirus. En als je het krijgt, vermindert het in ieder geval de symptomen. Zoals dit eigenlijk geldt voor alle virussen…

Deze ‘wijsheid’ heb ik uit een blog van longarts David Prins. Afgelopen weekend las ik, wat hij adviseerde om de kans op Corona te verkleinen. ‘Verrek…’ dacht ik, ‘wat een overeenkomsten met mijn leefstijl’. Maar ik doe dit natuurlijk niet allemaal, om geen Corona te krijgen…

Afvallen dan?

‘Dan doe je het zeker om af te vallen?’ Geen gekke gedachte, afvallen is nou éénmaal hip. En ik ben inderdaad ook behoorlijk afgevallen ja… De laatste tijd krijg ik vaak te horen: ‘Zo, jij hebt een smal bekkie gekregen!’ Even feitelijk onderbouwen: toen ik in de zomer van 2017 viel, woog ik zo’n 77 kilo. Een jaar later trouwens nog steeds. Maar nu, weer anderhalf jaar later, is dat ongeveer 68 kilo.

Belangrijkste is dat het om maar liefst 6 kilo vet ging. Ik heb nu een vetpercentage van zo’n 12%. Ja, en dat zie je. Zeker als je bedenkt dat ik nog veel zwaarder was. Het moet in de zomer van 2008 zijn geweest, dat ik mijn top van zo’n 93 kilo heb bereikt…

Nou ja, top?! Veel te zwaar voor mijn lengte. Het vreemde is dat veel mensen schrikken als ze dit horen. Zó zwaar, dat hadden ze helemaal niet op hun netvlies staan. Dat komt waarschijnlijk, doordat het vrij geleidelijk is gegaan. Zowel het zwaarder, als het lichter worden. Maar néé, ik doe het ook niet om af te vallen.

Breinblessure verzachten!

Ik doe het nu vooral om de symptomen van mijn breinblessure te verzachten. Zoals dit verhaal begon: om er eigenlijk helemaal geen last van te hebben. Of in ieder geval zo min mogelijk. Door te zorgen dat ik zowel fysiek als geestelijk, fit en sterk ben.

Bij alle behandelaars die me echt vooruit hebben geholpen, speelden voeding, bewegen en leefstijl een grote rol. Ook Cognitive FX neemt dit serieus mee in zijn behandeling, bijvoorbeeld door middel van voedingsadvies. Gelukkig komen de adviezen allemaal grotendeels overeen. Wel zo prettig…

Gewoon goed voor jezelf zorgen!

En eigenlijk is er niets bijzonders aan. Het is gewoon een kwestie van goed voor jezelf zorgen. Ik ben al 10 à 15 jaar bezig om stapje voor stapje steeds gezonder en bewuster te leven. Afvallen is daarbij nooit mijn doel geweest. Ik heb ook nooit aan tijdelijke diëten gedaan. Behalve dan mijn omgekeerde crashdieet op Chersonissos in 2007… 😉

Door mijn breinblessure is het steeds gezonder leven wel in een stroomversnelling gekomen. Dat ik nu zo fit en sterk ben, op mijn breinblessure na, is het resultaat van continu eenvoudige en structurele kleine en grotere veranderingen in mijn leefstijl. En dan met name voor wat betreft voeding, bewegen en ontspanning.

Moraal van het verhaal: of je nu geen Corona wilt krijgen, gewoon lekker in je vel wil zitten óf zo min mogelijk last wil hebben van een breinblessure…. Zorg gewoon goed voor jezelf! Hopelijk heb ik jou hiermee kunnen inspireren om ook weer een stapje gezonder te gaan leven. Dat is voor iedereen mogelijk zonder moeite! Zolang het maar om kleine stapjes gaat die je structureel toepast…

Tja, ik heb makkelijk praten. Zeeën van tijd en de noodzaak om gezond te leven. Herstellen van een breinblessure is topsport. Ik hoop voor de uitdaging te komen staan, om deze gezonde leefstijl weer te combineren met een normaler en werkend leven! Voor nu verkleint het de kans dat ik Corona krijg. Mooi meegenomen toch?! Want over 3 weken vertrekken we al naar Amerika!

6 reacties

 1. Hoi Gilbert.
  Gezonde voeding is zo belangrijk.
  Onze zoon dronk liters Rooibos en gemberthee.
  Visolie suplementen
  Hij is vanmorgen vertrokken naar Utha.
  We wensen jou een goed herstel.
  En ga zo door.
  Piet En Tonny De Jong.

  1. Wat spannend Piet en Tonny, ben benieuwd wat het hem gaat brengen!

   Supplementen neem ik ook inderdaad, waaronder visolie… Wordt ook door alles en iedereen aangeraden.

   Wens jullie zoon maar veel succes! 💪

  2. @ Tonny en Piet! Zo trots op jullie zoon! En mijn lieve zwager. Ik ben blij dat hij al in Utah is maar hoop dat jij er ook gaat komen. We hebben al veel aan jouw vlog gehad, en gun jou die reis naar Utah van harte, zodat jij ook kunt herstellen!!
   Go for it!! 💪🏼🧠

   1. Hallo Chantal, mijn reis naar Utah gaat er ook wel komen, alleen wat later! Fijn dat jullie veel aan mijn blog hebben… Hopelijk knapt je zwager een enorm stuk op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *